|
|
Darmowa dostawa w PL od 199 zł
cbd sklep

Jak wykorzystać konopie w kuchni? | Nasiona konopi, olej CBD + przepisy

Jak wykorzystać konopie w kuchni? | Nasiona konopi, olej CBD + przepisy

Popularność produktów z konopi rośnie w siłę. Do tej pory mieliśmy okazję je podziwiać na szeroką skalę w roli suplementów diety, a także jako składniki bazowe kosmetyków naturalnych. Jak się okazuje, konopie posiadają wiele cennych wartości odżywczych, które warto włączyć do swojej codziennej diety. Jak to zrobić? Jak wykorzystać konopie w kuchni? Zapraszamy do lektury!

Spis treści

1. Czy konopie można spożywać legalnie?
2. Konopie w kuchni | Moda czy tradycja?
3. CBD | Korzyści ze stosowania
4. Jak używać olej konopny w kuchni?

4.1 Olej konopny w kuchni - dodatkowe wskazówki
5. Olej konopny | Przepisy na zimno

5.1 Guacamole z CBD - Przepis
5.2 Koktajl bananowo-truskawkowy z CBD - Przepis
5.3 Uniwersalny sos sałatkowy z CBD - Przepis
6. Olej konopny | Przepisy na ciepło

6.1 Puree ziemniaczane z parmezanem i CBD - Przepis
6.2 Bób z suszonymi pomidorami i CBD - Przepis
6.3 Czekoladowe Latte z CBD - Przepis
7. Nasiona konopi łuskane i niełuskane | Charakterystyka

7.1 Nasiona konopi - właściwości
7.2 Jak smakują nasiona konopi?
8. Nasiona konopi | Przepisy na zimno

8.1 Owsianka z nasionami konopi - Przepis
8.2 Sałatka z kaszą jaglaną i nasionami konopi - Przepis
8.3 Koktajl z masłem orzechowym i nasionami konopi - Przepis
9. Nasiona konopi | Przepisy na ciepło

9.1 Czekoladowe ciastka z nasionami konopi - Przepis
9.2 Chleb z nasionami konopi - Przepis
9.3 Zupa z nasion konopi (Siemieniotka) - Przepis
10. Jak wykorzystać konopie w kuchni? - Podsumowanie

Czy konopie można spożywać legalnie?

Na początku wyjaśnijmy podstawową kwestię, dotyczącą legalności konopi. Cały wpis poświęcony jest kulinarnej podróży z konopią siewną (Cannabis Sativa L.), której zawdzięczamy, między innymi, olej CBD i nasiona konopi. Roślina ta jest legalna na terenie naszego kraju, podobnie jak pochodzące od niej produkty. Z kolei posiadanie i spożywanie konopi indyjskiej (Cannabis Indica), kojarzącej się przede wszystkim z haszyszem i marihuaną, jest absolutnie zabronione i grozi karą aż do trzech lat pozbawienia wolności. Warto o tym fakcie wiedzieć, by uchronić się przed nieprzyjemnymi konsekwencjami w przyszłości.

Konopie w kuchni | Moda czy tradycja?

Choć wydawać by się mogło, że zastosowanie konopi w kuchni jest następstwem obecnej mody na produkty CBD, rzeczywistość przedstawia się zupełnie inaczej. Jak wynika z danych historycznych, nasiona konopi wykorzystywano w kuchni polskiej od zarania dziejów. Pierwsze zapiski na ten temat sięgają XVII wieku. Możemy się z nich dowiedzieć, że nasi przodkowie wyjątkowo cenili sobie ich walory smakowe. Nasiona konopi dodawali między innymi jako część farszu do pierogów. Na ich bazie gotowali także śląską Siemieniotkę, popularną w tamtym okresie zupę wigilijną. Ziarna konopi używali również do wypiekania chleba i doprawiania dań mięsnych.

Konopia siewna

CBD | Korzyści ze stosowania

Zgodnie z aktualnymi opiniami naukowców, CBD - związek zawarty w konopiach - wykazuje duży potencjał w zakresie profilaktyki zdrowotnej. Kannabidiol może bowiem wzmacniać odporność u osoby go suplementującej, pozytywnie wpływać na jakość snu i dodawać energii. To jednak nie wszystko. CBD znane jest także ze swoich właściwości relaksujących - może być więc stosowane w celu ukojenia zszarganych nerwów i redukcji poziomu stresu.

Korzyści ze stosowania CBD są jeszcze obszerniejsze. Związek ten może łagodzić ból, a także działać rozkurczowo i przeciwzapalnie. Kannabidiol w ostatnich latach zaczęto sukcesywnie badać pod kątem skuteczności w leczeniu takich chorób, jak:

  • Jaskra
  • Depresja
  • Alzheimer
  • Stany lękowe
  • Choroba Parkinsona
  • Padaczka lekooporna
  • Stwardnienie rozsiane

Należy jednak pamiętać, że pomimo licznych zalet, spożywanie CBD w bardzo dużych ilościach, na przykład w celu uzyskania szybszych efektów zdrowotnych, jest niewskazane. Choć kannabidiol nie wywołuje poważnych skutków ubocznych, trzeba mieć na uwadze, że jego nadmiar w organizmie może prowadzić do zawrotów głowy lub drobnych zaburzeń jelitowych.

Jak używać olej konopny w kuchni?

Olej konopny (olej CBD) posiada szerokie spektrum zastosowań - w tym także w kuchni. Jego subtelny smak, z wyczuwalną nutą orzecha laskowego, doskonale współgra z wieloma potrawami. Temperatura dymienia oleju CBD wynosi około 170 stopni Celsjusza. Przekroczenie tego progu może skutkować utratą cennych terpenów i kannabinoidów - z tego względu najlepiej jest używać go na zimno, na przykład pod postacią dodatku do sałatek, czy różnego rodzaju dressingów. Bezpieczne jest także jego dolanie do już gotowej, ciepłej potrawy, np. kaszy gryczanej lub makaronu.

Jeśli jednak bardzo zależy nam na wykorzystaniu oleju CBD w trakcie gotowania lub pieczenia, jak najbardziej jest to możliwe. Trzeba jednak przestrzegać kilku ważnych zasad. Przede wszystkim należy pilnować, by nasz olej konopny nie znalazł się w środowisku o wcześniej wspomnianej temperaturze 170 stopni oraz powyżej. W przeciwnym razie straci swoje cenne właściwości, a przecież to one są w tym wszystkim najważniejsze.

W czasie gotowania nie powinno się wystawiać oleju konopnego na bezpośrednie działanie ognia. Proces ten może nawet doprowadzić do uwolnienia szkodliwych toksyn, co wiązać się będzie z poważnymi powikłaniami zdrowotnymi. Gotując potrawy dobrze jest zaopatrzyć się w termometr, który na bieżąco będzie nas informował o aktualnej temperaturze w naczyniu. Przed dodaniem oleju CBD do ugotowanego dania, dobrą praktyką jest zdjęcie go z palnika i odczekanie około 1-2 minut, by je nieco ostudzić.

Olej konopny w kuchni - dodatkowe wskazówki

Warto pamiętać, że olej konopny - to wciąż olej. Dodany do potrawy w nadmiarze, może zupełnie zaburzyć jej konsystencję. W większości przypadków lepiej jest traktować CBD jako dodatek, niż bazę dania. Jeśli jednak zależy nam na porządnej dawce kannabinoidów, zamiast dodać większą ilość oleju konopnego do posiłku, lepiej sięgnąć po ten o wyższym stężeniu.

Ponieważ kannabidiol dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, dobrze jest go z nimi łączyć w procesie gotowania. Przykładowo, świetnie będzie współpracował z oliwą z oliwek, masłem, orzechami, awokado, a nawet jogurtem czy kakao.

Sałatka z dodatkiem oleju CBD

Olej konopny | Przepisy na zimno

Swoją przygodę w kuchni z CBD warto zacząć od wypróbowania przepisów na zimno. Są one łatwe w przygotowaniu, nie zabierają dużo czasu, oraz - co najważniejsze - nie wymagają ciągłego kontrolowania temperatury. Przedstawiamy 3 nieskomplikowane przepisy z CBD na zimno, które przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

Guacamole z CBD - Przepis

Guacamole to aromatyczny sos tworzony na bazie dojrzałego awokado. Wywodzi się z Meksyku, jednak zna je cały świat. Najczęściej podawany jest z chipsami z tortilli lub nachosami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by guacamole smarować kanapki z dodatkiem pomidora i szynki. Do przyrządzenia tego smacznego dipu potrzeba tylko kilku minut - może więc stanowić ratunek na imprezę last-minute. Guacamole z CBD to ciekawa alternatywa dla konwencjonalnej wersji tego sosu. Drobny dodatek w postaci oleju konopnego nie tylko wzbogaci nutę smakową dipu, ale także doda całości kilku cennych wartości odżywczych.

Składniki:

  • 2 sztuki dojrzałego awokado
  • 2 łyżki stołowe oleju CBD
  • 1 łyżka stołowa soku z limonki (najlepiej świeżo wyciskanego)
  • 1 średniej wielkości ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 dojrzały pomidor
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pozbawione skórki awokado pokrój i wrzuć do naczynia średniej wielkości. Dodaj olej CBD, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z limonki, a następnie całość zetrzyj widelcem na gładką masę. Dorzuć drobno posiekaną cebulę z pomidorem i połącz delikatnie wszystkie składniki. Można doprawić odrobiną pieprzu według uznania.

Koktajl bananowo-truskawkowy z CBD - Przepis

Niezależnie od wieku, wszyscy uwielbiają koktajle. Tysiące wariantów smakowych sprawiają, że każdy jest w stanie znaleźć swojego ulubieńca. Koktajle często służą nam jako szybkie śniadanie lub przekąska pomiędzy posiłkami. Do ich wykonania potrzebny jest jedynie blender, który połączy wszystkie wybrane składniki. Choć koktajle są wartościowym pożywieniem same w sobie, można je jeszcze bardziej wzbogacić dodając do nich olej konopny. Poniżej prezentujemy uwielbiany przez wszystkich przepis na koktajl bananowo-truskawkowy z CBD.

Składniki:

  • 100 ml wybranego mleka: krowiego, migdałowego lub sojowego
  • 3-5 kropel oleju CBD
  • 1 dojrzały banan
  • 5-6 truskawek
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj aż do otrzymania jednolitego koktajlu. Gotowy napój przelej do szklanki i udekoruj płatkami kokosowymi. Pamiętaj! Składniki i dodatki możesz dobierać według swoich osobistych preferencji.

Uniwersalny sos sałatkowy z CBD - Przepis

Jednym z najłatwiejszych przepisów z CBD “na zimno”, jest przygotowanie uniwersalnego sosu sałatkowego. Jego orzeźwiająca nuta smakowa świetnie sprawdzi się do sałatki letniej, lub nawet tej przyrządzonej z mieszanki losowych warzyw. W dodatku delikatny posmak orzecha laskowego pochodzący z oleju konopnego, nada całości ciekawego wydźwięku. Dressing sałatkowy z olejem CBD jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga dużego nakładu pracy.

Składniki:

  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki oleju CBD
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku średniej wielkości

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj. Wsyp go do miseczki i dodaj oliwę z oliwek, olej CBD oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Dla jeszcze lepszego połączenia składników, przelej sos do słoiczka i energicznie wstrząśnij. Tak przygotowany dressing dodaj do sałatki na około 10 minut przed podaniem.

Para gotująca potrawy z dodatkiem oleju CBD

Olej konopny | przepisy na ciepło

Osoby czujące się w kuchni nieco pewniej, z powodzeniem mogą spróbować swoich sił z dodawaniem CBD do potraw na ciepło. Najważniejszym elementem gotowania jest pilnowanie, by nie poddać oleju konopnego działaniu temperatury wyższej niż 170 stopni Celsjusza. To tak naprawdę jedyny trudny punkt całego procesu - reszta zależy od naszych umiejętności kulinarnych i precyzji w podążaniu za recepturą. Co ciekawego można przygotować na ciepło z dodatkiem CBD?

Puree ziemniaczane z parmezanem i CBD - Przepis

Każdy miłośnik naszej rodzimej kuchni, z pewnością nie raz próbował swoich sił w zrobieniu ziemniaczanego puree. Choć to jeden z popularniejszych dodatków do klasycznego, polskiego obiadu (na przykład kotleta schabowego z kapustą), możliwości jego przygotowania jest bardzo wiele. Ponieważ wybór receptur jest tak duży, ciężko zdecydować się na jedną, właściwą. Aby pomóc w wyborze, poniżej prezentujemy uwielbiany przez wszystkich przepis na puree ziemniaczane z dodatkiem oleju CBD.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ¼ filiżanki parmezanu
  • 10-15 kropel oleju CBD
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Obrane i umyte ziemniaki gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu. Gdy już będą miękkie, wyjmij je z wody i pozwól nieco ostygnąć. Ziemniaki umieść w mikserze wraz z masłem, śmietaną, parmezanem oraz olejem CBD. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Tak przyrządzone puree jest gotowe do spożycia.

Bób z suszonymi pomidorami i CBD - Przepis

Każdy fan bobu z pewnością pokocha to danie. Jest proste, szybkie i pożywne. Do jego wykonania nie potrzeba dużej ilości składników, ani też wielkiego talentu kulinarnego. Bób z suszonymi pomidorami i olejem CBD najchętniej przygotowuje się w okresie letnim, gdy trwa sezon na to pyszne warzywo.

Składniki:

  • pół kilograma młodego bobu
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku średniej wielkości
  • 1 łyżka świeżego kopru
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
  • 2 łyżki oleju CBD
  • wędzona sól

Sposób przygotowania:

Obrany bób płuczemy w zimnej wodzie. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Następnie wrzucamy do niej bób i gotujemy al dente. Gdy osiągniemy zamierzony efekt, garnek zdejmujemy z ognia i pozbywamy się wrzątku. Pozostały bób zalewamy zimną wodą i odstawiamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy posiekany czosnek oraz wędzoną paprykę. W momencie zarumienienia czosnku, dorzucamy pokrojone suszone pomidory i smażymy, aż wszystkie smaki się połączą. Patelnię zdejmujemy z gazu, a do środka dodajemy odcedzony bób, posiekany koper oraz olej CBD. Całość mieszamy i wykładamy na półmisek. Posypujemy wędzoną solą.

Czekoladowe Latte z CBD - Przepis

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na próbowanie gorących, słodkich napoi. Fani kakao z pewnością pokochają czekoladowe Latte z dodatkiem oleju CBD - pyszny zamiennik klasycznego Latte, który nie posiada w sobie szkodliwej kofeiny. Napój ten więc bez obaw można pić nawet przed snem. Jak go przygotować?

Składniki:

  • filiżanka wybranego mleka (krowie/roślinne)
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka kakao
  • 5-7 kropel oleju CBD
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Mleko wlej do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy zacznie delikatnie bulgotać, dodaj kakao, syrop klonowy i ekstrakt wanilii. Ubijaj energicznie, aż do momentu połączenia składników. Gdy całość nabierze jednolitego koloru, zdejmij rondel z ognia, a napój wlej do wysokiej szklanki. Dodaj do niego olej CBD i wymieszaj. Tak przyrządzone Latte możesz udekorować bitą śmietaną.

Nasiona konopi łuskane i niełuskane | Charakterystyka

Nasiona konopi, które funkcjonują także pod terminem siemię konopne, są dość popularnym składnikiem w naszej polskiej kuchni. Najczęściej spotkać je możemy w formie ziaren łuskanych oraz niełuskanych. Pierwsze z nich cechuje wysoka zawartość białka, drugie natomiast - błonnika. Nasiona konopi siewnej są w pełni jadalne. Służą także do wyrobu oleju konopnego, o którego zastosowaniu w kuchni pisaliśmy nieco wyżej.

Nasiona konopi - właściwości

Podobnie jak olej CBD, nasiona konopi siewnej - zarówno łuskane jak i niełuskane - zawierają w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych i mineralnych. Mowa tutaj o:

  • białku roślinnym
  • witaminach z grupy B, a także A, E, D, K
  • mikroelementach takich jak cynk, żelazo, potas, magnez
  • kwasach tłuszczowych Omega 3, Omega 6 i Omega 9

Jak smakują nasiona konopi?

Większość osób, która nigdy nie miała styczności z tym produktem zastanawia się, jak smakują nasiona konopi. Prawda jest taka, że podobnie jak olej CBD, siemię konopne posiada delikatną, orzechową nutę smakową. Z tego też względu może być dodawane do wielu potraw i wypieków, w tym sałatek, sosów, farszów, owsianek czy nawet chleba. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nasiona konopi traktować także jako chrupiącą przekąskę pomiędzy posiłkami.

Owsianki z nasionami konopi

Nasiona konopi | Przepisy na zimno

Ponieważ nasiona konopi nie potrzebują obróbki termicznej by móc je spożywać, z powodzeniem wykorzystuje się je do przygotowania potraw na zimno - a jak powszechnie wiadomo, przepisy na zimno należą do najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu. Poniżej prezentujemy kilka pysznych receptur z wykorzystaniem siemienia konopnego.

Owsianka z nasionami konopi - Przepis

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być więc on syty i dostarczać odpowiednią dawkę składników odżywczych do organizmu. Jednym z popularniejszych wyborów śniadaniowych na całym świecie jest owsianka. Przepis na nieco tropikalną wersję tego posiłku z dodatkiem nasion konopi prezentujemy poniżej.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 150 g jogurtu kokosowego
  • łyżeczka łuskanych nasion konopi
  • ½ banana
  • ½ kiwi
  • ¼ mango

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut. Gdy napęcznieją, zblenduj je razem z jogurtem kokosowym i bananem. Gotową owsiankę podaj z kawałkami mango i kiwi, a na wierzchu posyp nasionami konopi.

Sałatka z kaszą jaglaną i nasionami konopi - Przepis

Sałatka z kaszą jaglaną i nasionami konopi to jeden z tych posiłków, do których wraca się co jakiś czas. Jest prosta, pyszna i bogata w cenne składniki odżywcze. Wiele osób przyrządza ją w niewielkich słoikach, by móc zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki łuskanych nasion konopi
  • 2 łyżki oleju CBD
  • 1 seler naciowy
  • 1 słoik białej fasoli w sosie pomidorowym
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz według uznania

Sposób przygotowania:

Na dnie miski wyłóż po kolei: kaszę jaglaną, białą fasolę, pokrojony seler, ogórka i pomidora. W osobnym naczyniu wymieszaj olej CBD, musztardę, sok z cytryny i nasiona konopi. Tak otrzymany sos dodaj do sałatki na kilka minut przed podaniem. Możesz też całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Koktajl z masłem orzechowym i nasionami konopi - Przepis

Słodki, pożywny i przede wszystkim pyszny - taki jest koktajl z masłem orzechowym i nasionami konopi. Do zrobienia tego napoju wystarczą tylko cztery składniki, 5 minut i blender. A więc do dzieła!

Składniki:

  • 1 duży mrożony banan
  • szklanka mleka migdałowego
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • nasiona konopi do posypania

Sposób przygotowania:

Do blendera włóż mrożonego banana, masło orzechowe oraz wlej mleko. Całość miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Powstały koktajl przelej do wysokiej szklanki i posyp nasionami konopi.

Czekoladowe ciasteczka z nasionami konopi

Nasiona konopi | Przepisy na ciepło

W przeciwieństwie do oleju CBD, w trakcie pracy z nasionami konopi nie trzeba być aż tak rygorystycznym pod względem temperatury obróbki. Siemię konopne dobrze radzi sobie nawet podczas bezpośredniego gotowania i pieczenia, więc pole do popisu w kuchni jest ogromne. Poniżej prezentujemy przykładowe przepisy na ciepło z wykorzystaniem nasion konopi.

Czekoladowe ciastka z nasionami konopi - Przepis

Czekoladowe ciastka to ulubieniec wszystkich dzieci i dorosłych. Te pyszne łakocie stanowią doskonałą, słodką przekąskę pomiędzy posiłkami. Czekoladowe ciastka z poniższego przepisu, dzięki zawartości nasion konopi są nie tylko smaczne, ale i zawierają porządną dawkę białka oraz mikroelementów potrzebnych dla organizmu.

Składniki:

  • 50 g mąki owsianej
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g niełuskanych ziaren konopi
  • 70 g masła
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 40 g melasy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 średniej wielkości jajko
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki (nasiona konopi, mąka, sól, soda oczyszczona, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia) wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy na malutkie kawałki, a następnie dodajemy do suchych składników. To samo robimy z masłem, które powinno mieć temperaturę pokojową. Do misy dodajemy jeszcze jajko oraz melasę, a następnie ugniatamy. Powstałą, gładką masę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Po upływie wyznaczonego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego niewielkie kulki. Wykładamy je na papierze do pieczenia, na którym następnie przy pomocy szklanki delikatnie spłaszczamy ciasto. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Chleb z nasionami konopi - Przepis

Czy istnieje coś lepszego niż domowy chleb? W dodatku wzbogacony nasionami konopi? Naszym zdaniem - nie istnieje! Chleb z siemieniem konopnym z poniższego przepisu z pewnością pokocha każdy już w momencie spróbowania.

Składniki:

  • 35 g zakwasu żytniego
  • 30 g łuskanych nasion konopi
  • 50 g płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej
  • 350 g białej mąki orkiszowej
  • pół litra wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • dwie łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj zakwas aktywny, wodę w temperaturze 30 stopni oraz drożdze, aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Do powstałej mieszanki dodaj mąkę (pszenną i orkiszową), sól, płatki owsiane oraz nasiona konopi. Całość dokładnie połącz przy pomocy łyżki. Gotowe ciasto przelej do keksówki (wymiary 12 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie przykryj ją folią spożywczą. Formę na 15 minut wstaw do piekarnika nagrzanego do 40 stopni. Po tym czasie całość wyjmij i odstaw na kilka chwil w ciepłe miejsce.

Po upłynięciu kilku minut ponownie wstaw formę z ciastem do piekarnika (tym razem bez folii spożywczej) nagrzanego do 210 stopni. Po 10 minutach pieczenia zredukuj temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 40 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij całość z piekarnika, pozbądź się foremki i pozostaw swój wypiek do ostygnięcia.

Zupa z nasion konopi (Siemieniotka) - Przepis

O Siemieniotce wspominaliśmy już wcześniej - jest to tradycyjna zupa wigilijna serwowana na Śląsku. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej składnikiem bazowym są nasiona konopi. Siemieniotka to potrawa wegetariańska, która dzięki zawartości siemienia konopnego jest bardzo pożywna i wartościowa - stanowi więc idealny, postny posiłek.

Składniki:

  • 1 kg nasion konopi łuskanych
  • 120 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30%
  • 1 cebula
  • sól i pieprz według uznania
  • kasza (gryczana lub zwykła)

Sposób przygotowania:

Nasiona konopi gotuj do momentu rozpoczęcia procesu pękania ziaren. Następnie zmiksuj je przy pomocy blendera lub zmiel w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dolej pół litra wody. Ponownie rozpocznij proces gotowania, dodając do nasion obraną cebulę i śmietanę. Gdy całość połączy się w jedną masę, wyjmij z garnka cebulę, a resztę dopraw solą oraz pieprzem według własnego uznania. Siemieniotkę zgodnie z tradycją podaje się z kaszą, jednak można zastąpić ją chrupiącymi grzankami.

Jak wykorzystać konopie w kuchni? - Podsumowanie

Jak się okazuje, konopie doskonale odnajdują się w roli składnika wielu potraw. Zarówno olej CBD jak i ziarno konopi, dzięki swojej orzechowej nucie smakowej, są w stanie wpisać się w gusta największych smakoszy. W dodatku bogactwo wartości odżywczych i witamin zawartych w konopiach sprawia, że ciężko przejść obok nich obojętnie. Jeśli więc pragniesz nieco zmienić sposób przyjmowania kannabidiolu do organizmu mamy nadzieję, że zaprezentowane przez nas przepisy Ci w tym pomogą.

 

 


 

Bibliografia

  • Kaniewski R. i in.: Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza.
  • Formela A., Stachowicz M., Lebiedzińska A., Właściwości i perspektywa zastosowania kannabinoidów jako substancji leczniczych – szanse i zagrożenia.
  • Kaczmarczyk-Sedlak I. i in., Lecznicze właściwości konopi i możliwości ich zastosowania w medycynie.
cbd sklep do góry
projekt i realizacja: Maxsote - profesjonalne sklepy internetoweoprogramowanie: Shoper
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl