|
|
Darmowa dostawa w PL od 199 zł
cbd sklep

Białko konopne | Właściwości, smak, zastosowanie

Białko konopne | Właściwości, smak, zastosowanie

W czasach, gdy diety bezmięsne (weganizm oraz wegetarianizm) zyskują coraz większą popularność, częściej poszukujemy wartościowych produktów, które będą w stanie zastąpić te pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że odpowiedź możemy znaleźć w roślinach i wywodzącym się z konopi białku konopnym. Białko konopne to rodzaj protein, którego popularność rośnie w niezwykłym tempie. Wszystko to zasługa jego właściwości i wysokiej zawartości składników odżywczych. Jak używać białka konopnego i dlaczego warto? O tym szerzej w poniższym artykule.

Spis treści:

1. Co to jest białko konopne?
    1.1 Jak powstaje białko konopne?
    1.2 Jak smakuje białko konopne?
2. Białko konopne | Właściwości
    2.1 Białko konopne wspomaga trawienie
    2.2 Białko konopne jest paliwem dla organizmu
    2.3 Białko konopne działa korzystnie na włosy
    2.4 Białko konopne może zmniejszyć ryzyko chorób serca
    2.5 Białko konopne jest pełnowartościowe
3. Białko konopne czy białko sojowe?
4. Białko konopne | Zastosowanie
5. Jak stosować białko konopne? | Przepisy
    5.1 Batony proteinowe z białkiem i nasionami konopi
    5.2 Lody bananowe z białkiem konopnym
    5.3 Naleśniki z białka konopnego

Co to jest białko konopne?

Białko konopne jest białkiem roślinnym, wytwarzanym z konopi włóknistej - Cannabis Sativa L.-, funkcjonującej również jako konopia siewna. Chociaż spokrewniona jest z konopią indyjską, z której wywodzi się marihuana, w rzeczywistości niewiele ma z tą rośliną wspólnego. Różni je nie tylko wygląd, ale i zawartość psychoaktywnego tetrahydrokannabinolu: podczas gdy konopie indyjskie mają w sobie nawet 30% THC, jego zawartość w konopi włóknistej nie przekracza 0,2%. Dzięki temu produkty konopne dopuszczone do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej - w tym także na terenie Polski - są całkowicie bezpieczne, legalne i nie wykazują działania odurzającego.

Jak powstaje białko konopne?

Proces, w którym powstaje białko konopne jest stosunkowo prosty. Polega on na usunięciu z nasion konopi włóknistej (siewnej) skorupki, a następnie poddanie ich tłoczeniu na zimno. To bardzo ważne, ponieważ dzięki temu z nasion usuwany jest cały olej. Tak przygotowany surowiec bardzo dokładnie się mieli, a powstały proszek dodatkowo przesiewa się przez specjalne sito. W wyniku tego procesu otrzymujemy gotowe, w pełni naturalne białko konopne.

Jak smakuje białko konopne?

Spora część osób zastanawia się, jaki smak ma białko konopne. Prawda jest taka, że nie różni się ono znacznie od pozostałych produktów konopnych, a więc olejków CBD, czy też olejków CBG. Białko konopne w smaku przypomina orzech, z delikatną, ziemisto-trawiastą nutą. Smak ten oczywiście nie wpasuje się we wszystkie gusta, jednak warto pamiętać, że produkt ten nie musi być spożywany samodzielnie - białko konopne może stanowić składnik wielu potraw, w którym pozostałe aromaty się zmieszają i uzupełnią tworząc nową, interesującą nutę smakową.

Roślina konopi

Białko konopne | Właściwości

Jak pisaliśmy wcześniej, białko konopne powstaje wskutek tłoczenia nasion konopi na zimno. Co to oznacza w praktyce? Wysokie temperatury mogą uszkodzić strukturę białka, tym samym odbierając mu jego cenne właściwości. Ze względu na przeprowadzenie całego procesu bez udziału dodatnich temperatur, pierwotna struktura białka konopnego zostaje zachowana, a razem z nią jego wszystkie składniki odżywcze.

Białko konopne największą popularność zdobyło w gronie sportowców oraz wegan, których celem było znalezienie jakościowego białka roślinnego. Nie jest to jednak produkt, po który powinniśmy sięgać tylko z uwagi na konkretny styl życia. Ponieważ białko konopne to prawdziwe bogactwo niezbędnych do codziennego funkcjonowania składników mineralnych i witamin, powinno chociażby okazyjnie zagościć w diecie każdego człowieka.

W białku konopnym znajdziemy, między innymi:

  • Błonnik oraz białko
  • Witaminy: B1, B3, B6 oraz E
  • Minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, magnez
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: Omega-3, Omeg-6, Omega-9

Mając na uwadze powyższy skład, jakie właściwości ma białko konopne? Odpowiadamy!

Białko konopne wspomaga trawienie

W 100 gramach białka konopnego znajdziemy około 20 gram błonnika. To właśnie on odgrywa największą rolę w prawidłowej pracy układu trawiennego. Na tym jego zadanie jednak się nie kończy. Błonnik na długo podtrzymuje uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu mniej podjadamy - a więc i mamy lepszą kontrolę nad swoją wagą. Ponieważ białko konopne w 20% składa się z błonnika, jego spożywanie przyczyni się do poprawy pracy jelit i zapobiegnie zaparciom. Ten konkretny produkt konopny polecany jest osobom przechodzącym przez proces odchudzania a także tym, które chcą zwyczajnie zadbać o swój układ pokarmowy.

Białko konopne jest paliwem dla organizmu

W skład białka konopnego wchodzą liczne kwasy tłuszczowe. Jak powszechnie wiadomo, to one stanowią główne źródło energii dla organizmu. Bez nienasyconych kwasów tłuszczowych niemożliwy byłby także transport i przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, K, E. Białko konopne, dzięki zawartości tłuszczów, dostarczone do organizmu człowieka będzie rozkładało się wolniej, niż gdyby owych tłuszczów nie posiadało. Co to oznacza w praktyce? Białko konopne spożyte w odpowiedniej ilości, jest w stanie dostarczyć energii na cały dzień - nie tylko na chwilę, jak to bywa w przypadku napojów na bazie kofeiny.

Białko konopne działa korzystnie na włosy

Zarówno białko konopne jak i olej CBD na włosy może wpływać pozytywnie. Wszystko to zasługa znajdujących się w obu produktach kwasów tłuszczowych: Omega-9, Omega-6 i Omega-3, a także witamin z grupy B. Składniki te doskonale działają na włosy sprawiając, że stają się one mocniejsze i ulegają szybszej regeneracji. Białko konopne poleca się szczególności osobom borykającym się z matowymi, puszącymi się włosami wysokoporowatymi. Nie jest to jednak reguła - z produktu korzystać mogą wszystkie osoby chcące poprawić ogólny wygląd i kondycję swoich włosów.

serce na zielonym tle

Białko konopne może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Białko konopne wykazuje także pozytywne właściwości w obszarze układu sercowo-naczyniowego. Wszystko to zasługa zawartych w nim aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednym z tych aminokwasów jest arginina, która odgrywa istotną rolę w procesie produkcji tlenku azotu w organizmie. Pierwiastek ten zajmuje się między innymi rozszerzaniem naczyń krwionośnych. To z kolei obniża ciśnienie krwi a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto, tlenek azotu poprawia pamięć, uczestniczy w procesie przekazywania impulsów nerwowych a także przyczynia się do powstawania nowych naczyń krwionośnych.

Białko konopne jest pełnowartościowe

Białko konopne uchodzi za bardzo wartościowe białko roślinne. Posiada w sobie spore ilości aminokwasów egzogennych, które pełnią istotną rolę w procesie przemiany materii, wpływają na pracę hormonów, a także wspomagają działanie układu mięśniowego oraz nerwowego. Co ciekawe, choć aminokwasy egzogenne są bardzo ważne dla ludzkiego organizmu, nie jest on w stanie ich samodzielnie produkować - trzeba mu je dostarczyć z zewnątrz. Do najpopularniejszych aminokwasów egzogennych należy: walina, leucyna, lizyna, histydyna, metionina, fenyloalanina czy izoleucya.

Białko konopne czy białko sojowe?

Każda osoba będąca na diecie roślinnej doskonale zna białko sojowe. Ze względu na dużą popularność, w ostatnich latach jego produkcja wzrosła do skali masowej, przez co większość producentów odeszła od jakości swoich produktów, na rzecz ilości. Pryskana pestycydami i często modyfikowana genetycznie soja, zgodnie z danymi od US Food and Drug Administration, należy do grupy najczęściej uczulających alergenów. Istnieje prawdopodobieństwo, że to właśnie izolaty białka pochodzące z GMO są jedną z przyczyn chorób o podłożu hormonalnym, nowotworów, osłabienia odporności oraz alergii.

Powyższe czynniki sugerują, że białko sojowe może nie być najlepszym wyborem w kwestii codziennej diety. Czym w takim razie je zastąpić? Odpowiedzią jest białko konopne. Białko konopne to dobra alternatywa dla osób, które borykają się z alergią na soję lub celują w produkty wysokowartościowe. Ponadto, jest lepiej przyswajalne przez organizm niż swój sojowy odpowiednik. Białko konopne doskonale sprawdzi się w diecie sportowców, a także osób, które chcą ograniczyć tłuszcze nasycone oraz cholesterol w swojej diecie.

Białko konopne | Zastosowanie

W odróżnieniu od innych produktów tego typu, białko konopne ma dość duże zastosowanie. Przede wszystkim, jest doskonałą alternatywą dla białka serwatkowego, które osoby aktywne fizycznie stosują, aby uzupełnić swoje dzienne zapotrzebowanie na proteiny. Ponieważ sportowcy z reguły owe zapotrzebowanie mają większe, miewają problemy, aby dostarczyć je wraz z pożywieniem. Z tego właśnie względu potrzebna im odpowiednia suplementacja - najlepiej pod postacią pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka konopnego.

Co ciekawe, białko konopne przez niektórych uważane jest za substytut kawy. Nie chodzi tutaj wcale o zawartość szkodliwej kofeiny, której konopie zwyczajnie nie posiadają w swoim składzie. Białko konopne jest w stanie dodać energii - i to nie na godzinę czy dwie, lecz nawet na cały dzień. Jeśli szukasz produktu, który doskonale sprawdzi się w roli nieszkodliwego paliwa dla organizmu, na przykład przed treningiem lub długim dniem w pracy, białko konopne jest opcją zdecydowanie wartą rozważenia.

Osoby będące na diecie bezmięsnej często borykają się z problemem niedoboru składników odżywczych. Niezależnie od tego, czy chodzi o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, wapń, witaminę E czy też błonnik - białko konopne może pomóc uzupełnić ich niedostatek w organizmie. Ponieważ produkowane jest z roślin konopi siewnej, nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego. Co więcej, jest lepiej przyswajalne niż białko sojowe. Warto również wspomnieć, że białko z konopi nie zawiera laktozy.

Naleśniki z białkiem konopnym

Jak stosować białko konopne? | Przepisy

Naleśniki, gofry, ciasta, smoothie.. To tylko przykłady posiłków, do których przygotowania można wykorzystać białko konopne. Ze względu na swoją wygodną formę - drobno zmielonego proszku -, a także delikatny orzechowy smak, doskonale odnajdzie się jako składnik licznych dań i napoi. Jak stosować białko konopne w kuchni? Przedstawiamy 3 przepisy, które z pewnością przypadną Ci do gustu.

Batony proteinowe z białkiem i nasionami konopi | Przepis

Białko konopne to doskonałe źródło licznych wartości odżywczych oraz witamin. Świetnie sprawdzi się jako element batonów proteinowych, których przepis prezentujemy poniżej. Podane składniki starczają na przygotowanie pięciu batonów.

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki białka konopnego
  • 3 łyżki łuskanych nasion konopi
  • garść płatków kokosowych
  • garść płatków owsianych
  • 6 daktyli
  • 6 orzechów włoskich

Jak zrobić?

Sparzone i wymoczone daktyle należy zmiksować na gładki krem. Orzechy zmielić, a następnie połączyć ze wszystkimi składnikami w wysokim naczyniu. Powstałą masę należy przy pomocy łyżki rozłożyć w prostokątnym pojemniku, w którym uprzednio został wyłożony papier do pieczenia. Całość odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie blok jest gotowy do pokrojenia i spożycia.

Lody bananowe z białkiem konopnym | Przepis

Wszyscy kochamy lody, a już w szczególności te zrobione własnoręcznie w domu. Z dodatkiem białka konopnego będą stanowić nie tylko pyszny, ale i wartościowy deser. Poniżej przedstawiamy przepis na 2 porcje lodów z białkiem konopnym.

Składniki:

  • 2 łyżki białka konopnego
  • 2 łyżki nasion konopi łuskanych
  • 2 łyżki herbaty matcha
  • 3 zamrożone, dojrzałe banany
  • 3 łyżki śmietany kokosowej lub kremu kokosowego

Jak zrobić?

Zamrożone banany należy zblendować razem ze śmietaną lub kremem kokosowym, białkiem konopnym oraz matchą. Gotowy krem odstawiamy do zamrażarki na okres około 40 minut. Po wyjęciu lody przekładamy do ozdobnych pucharków i posypujemy nasionami konopi.

Naleśniki z białka konopnego | Przepis

Naleśniki to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Te zrobione na bazie białka konopnego zadbają o dodanie energii na cały dzień. Przepis prezentujemy poniżej.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki białka konopnego
  • pół szklanki mąki migdałowej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić?

Wszystkie składniki należy wrzucić do blendera i zmiksować na gładką, nieco leistą masę. Jeśli zajdzie taka potrzeba, całość można rozcieńczyć odrobiną wybranego mleka. Tak przygotowane ciasto wlewamy na wysmarowaną olejem, rozgrzaną patelnię i smażymy po obu stronach aż do uzyskania złocistego koloru. Gotowe naleśniki podajemy z wybranymi dodatkami.


Źródło:

  • https://examine.com/supplements/hemp-protein/
  • https://www.medonet.pl/zdrowie,aminokwasy-egzogenne—niezbedny-element-funkcjonowania-organizmu,artykul,1734741.html
  • https://hempking.eu/pl/bialko-konopne-wlasciwosci-zastosowanie-spozywanie/
cbd sklep do góry
projekt i realizacja: Maxsote - profesjonalne sklepy internetoweoprogramowanie: Shoper
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl